Heemkundekring "Des Graven Moer"
Home
Nieuws
Historie van 's Gravenmoer
Geografie
Foto's
Omroeper
Over de vereniging
Agenda
Links
Nieuws

Oproep! 

Wie heeft er foto’s van de jaarlijkse Zeskamp (week) uit de jaren 70/80?

De Heemkundekring  wil komend najaar middels een lezing/fotopresentatie in de Geubel aandacht besteden aan deze toendertijd heel populaire activiteit.

 

Mocht U foto’s hebben, dan nemen wij graag met U contact op! Wij scannen graag deze foto’s in  om deze dan te gebruiken op deze avond.

 

Contactpersonen:    

Tim Millenaar   th.millenaar@home.nl. 

Tel. Nr. 0162-319051    of  06 – 12674653

Ad Kerst    akerst@home.nl

Nelly de Geus  kenndegeus@ziggo.nl

Lezing Sander Sanders

Op 22 september gaf Sander Sanders uit Sprang-Capelle een lezing over de glastuinbouw in Sprang-Capelle en het wel en wee van zijn bedrijf aan de Wendelnesseweg. Er waren ongeveer 40 leden naar zijn lezing in de Geubel gekomen.  80 jaar hard werken door (groot)vader  en Sander passeerden de revue in een mooie dia presentatie.  Indrukwekkend was zijn verhaal, want de rode draad in zijn lezing  was dat er al vanaf jonge leeftijd kei- en keihard gewerkt moest worden om aan de kost te komen.

Zorgden in de beginjaren groenten als sla, witte komkommer, peulen, bieten en andijvie  voor brood op de planken, de laatste jaren heeft Sander zich toegelegd op het kweken van allerlei pompoenen. Ook voor exotische groentegewassen blijk je bij zijn bedrijf aan  het goede adres te zijn.  We hebben het dan over onder andere Sopropo en Tseetgwa. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik weet zeker dat ik hierin niet de enige was!

 Wat wij misschien niet wisten is dat er door Sander en zijn vriendin kookworkshops gegeven worden. Natuurlijk  worden hierbij de biologisch zelf gekweekte groenten verwerkt in de heerlijkste gerechten.

Bekijk hier de foto's van deze avond en neem ook eens een kijkje op de site van Sander  www.s-sanders.nl

 

 

Bezoek aan tomatenkwekerij Chantrel.

Op 14 mei 2014 maakten de  leden van onze Heemkundekring gebruik van de gastvrijheid van Jan en Anita  Chantrel aan de Vaartweg 22 te ’s Gravenmoer. Wij rijden vaak langs dit 4 ha omvattende bedrijf, echter de meeste leden hadden geen idee, wat er allemaal in het bedrijf moet gebeuren om uiteindelijk  het product  op de (wereld)markt te krijgen.

Ruim  40 leden waren om 19.00 uur present voor een rondleiding door dit mooie bedrijf.  Op een enthousiaste manier vertelden Jan en Anita wat er allemaal nodig is om vanaf het kleine tomatenplantje uiteindelijk te komen tot een overheerlijke  trostomaat bestemd  voor de consument.  Het was indrukwekkend om te horen,  dat in het bedrijf ruim 2 miljoen kilo tomaten per jaar op een biologische manier geproduceerd worden.

Kijk ook eens op   http://www.verseoogst.nl/telers/chantrel

Jan en Anita, bedankt voor de mooie rondleiding door jullie bedrijf. Klik hier voor foto's van het bezoek aan de tomatenkwekerij.
Jubileumtentoonstelling Heemkundekring
“Des Graven Moer”

Op zaterdag 14 en zondag 15 juni j.l. was in Dorpshuis De Geubel, Hoofdstraat 4 in ’s Gravenmoer, een fototentoonstelling te bewonderen met als onderwerp 

“25 jaar heemkunde in ’s Gravenmoer”

Op 2 juni 1989 werd de heemkundekring opgericht door de vorig jaar

 overleden Marius Verhagen. Hij is tot zijn dood voorzitter geweest. Hoewel het heel jammer is, dat hij het jubileum niet meer kan meemaken, is een gepast feestje toch op zijn plaats.

Dankzij de inspanningen van de heemkundekring en vooral Marius Verhagen, zijn veel zaken gerealiseerd in ‘s Gravenmoer, zoals het bevrijdingsmonument, het borstbeeld van Marinus Entrop, de eerste automobielbouwer van Brabant, die woonde en werkte in ’s Gravenmoer, de plaatsing van de houten grenspalen, die de historische grens tussen Holland en Brabant markeren, de opgegraven molensteen, de informatieborden in de natuurgebieden over de cultuurhistorie van ’s Gravenmoer enz. enz.

De heemkundekring heeft dan ook in de loop van de jaren een niet meer weg te denken plaats in de gemeenschap van ’s Gravenmoer verworven en dat is iets om trots op te zijn! 

De historische commissie is weer maanden druk in de weer geweest om een prachtige jubileumtentoonstelling in elkaar te zetten.

“Van Spellewerck tot Experikant”;

Een expositie over de historie van het kantwerk van de regio ’s Gravenmoer.

U kunt genieten van:

  • oude foto’s en documenten
  • kantwerk vanaf de 17de eeuw tot kantwerk van onze leden
  • moderne kantobjecten van het kunstenaarscollectief Experikant
  • kopieën van schilderijen van de kantwerksters van ’s Gravenmoer van Jan veth, Max Liebermann en Marie de Roode-Heijermans

Noteer het in uw agenda;
een dagje uit in ‘s Gravenmoer van 20 september t/m 26 oktober 2014
Voor actuele informatie en meer details
--> www.hetmolenwiekje.nl
--> www.experikant.nlWater uit de dorpspomp!!

 

Vanaf begin november jl. kan er water worden getapt uit de pomp op het dorpsplein. Daarmee is het project Dorpspomp volledig afgerond.

Pompen hoorden vroeger in het straatbeeld van steden en dorpen. Het was een centrale plaats waar water kon worden getapt. Maar er gebeurde meer bij de pomp. Omdat iedereen er naar toe kwam, werd het vanzelf een plaats waar mensen elkaar ontmoetten en nieuwtjes uitwisselden. Met de komst van de waterleidingen in de huizen, verdwenen de dorpspompen. Ook die aan de Molendijk in ’s Gravenmoer.

 Oorspronkelijke pomp aan de Molendijk

Op initiatief van de Dorpsraad, met medewerking van de Heemkundekring en dankzij financiële steun van het Rabobank - stimuleringsfonds, het Platform Langstraat en de Oranjevereniging – die de opbrengst van het Rad van Avontuur tijdens Koninginnedag geheel ten goede liet komen van deze actie -  is door Willemsz Bouwbedrijf uit Sprang Capelle op het dorpsplein een kopie van de oorspronkelijke dorpspomp neergezet. In december 2012 is de pomp officieel onthuld door toenmalig burgemeester Simone Dirven.

Met de aanleg van de pomp is een stukje dorpsgeschiedenis terug gebracht in ’s Gravenmoer en is het Dorpsplein een stuk gezelliger geworden. Een prachtige pomp op een mooie plek, een gezellig bankje en sinds kort dus ook water uit de pomp. Maar opgelet: het is geen drinkwater!!!