Agenda

Iedere maandagochtend is de historische commissie actief met werkzaamheden rond het archief. U bent van harte welkom in Dorpshuis De Geubel. Wij helpen u graag bij uw zoektocht.

 

Dinsdag 21 maart 2023

 

Op dinsdag 21 maart 2023 organiseert de heemkundekring een lezing over de geschiedenis van ons eten en drinken. De lezing wordt gehouden in Dorpshuis De Geubel en begint om 19.30 uur.

Waarom kent de gemiddelde Nederlander meer dan vier stamppotten en wordt er in de winter erwtensoep gegeten? Waarom houden Nederlanders van zoute haring en zoute drop, terwijl men in het buitenland daarvan gruwelt? Waarom gaan er op verschillende plaatsen in Brabant op 6 januari driekoningenzangertjes langs de deur? Het heeft allemaal te maken met onze culinaire geschiedenis. Onze culinaire geschiedenis heeft alles te maken met wat er aan vlees/vis en groente voor handen was, op welke manier men het goed kon houden en welke methoden men had om het te bereiden. Op een open vuur kook je namelijk heel anders dan op het fornuis dat in de negentiende eeuw zijn intrede deed. Veel van het voedsel dat wij gewoon zijn te eten, heeft een historisch verhaal: onze boterham met kaas, de beschuit met muisjes, friet met mayonaise, een Brabants worstenbroodje, een kopje koffie met een koekje.

Ineke Strouken was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Ze heeft veel boeken en artikelen over de historische verhalen van tradities geschreven.

Voor leden is de toegang gratis. Niet-leden betalen €3,50 toegang.

 

Dinsdag 2 mei 
Algemene Ledenvergadering met aansluitend lezing De Langstraatroute door Gien van Wijk

Aanvang: 20.00u

 

Vrijdag 26 en zaterdag 27 mei 
Tentoonstelling markante personen

 

Zaterdag 9 september 
Open Monumentendag